De grijze roodstaart heeft een belangrijke plaats binnen ons gezin, sommige mensen laten de vogel zelfs aan tafel mee eten. Dit kan een hoop plezier opleveren, rommelig en goed voor de emotionele gezondheid van uw vogel te zijn, maar het is van vitaal belang om te weten dat er een aantal voedingsmiddelen die schadelijke en / of fataal zijn voor uw vogel zijn. Als eigenaars, moeten we weten welke voedingsmiddelen goed is om te delen zijn en welke gevaarlijk zijn voor uw Afrikaanse Grijze zijn. Voed niet uw Grey de volgende voedingsmiddelen:
- Avocado
Houd alle avocado producten, met inbegrip van guacamole, uit de buurt. De huid en de pit van de avocado's zijn bekend wegens het veroorzaken van hartklachten en kunnen uiteindelijk hartfalen veroorzaken bij gezelschapsdieren.
- Chocolade
We houden allemaal van chocolade, maar dit is zeer giftig voor dieren, zo ook voor de papegaai. Ze krijgen wat bekend staat als "chocolade vergiftiging", dit tast eerst spijsverteringsstelsel van de vogel aan en veroorzaakt braken en diarree. Als dit langer aanhoudt, wordt het centrale zenuwstelsel aangetast, waardoor de vogel epileptische aanvallen krijgt en uiteindelijk dood gaat.
- Tomaten bladeren, wijnstokken en stengels
Hoewel het prima is om uw vogel een tomaat te eten geven, zijn de stengels en bladeren van de tomaat en van wijnstokken zijn zeer giftig voor hen. Elke keer dat je ze een tomaat geeft, zorg ervoor dat deze is gewassen en gesneden, met alle groene delen verwijderd.
- Koffie / cafeinehoudende dranken
Koffie, frisdrank, thee en andere cafeinehoudende dranken zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid van uw vogel. Cafeine veroorzaakt hartproblemen bij vogels en is gekoppeld aan verhoogde hartslag, aritmie, hyperactiviteit en hartstilstand. Deel wat fruit of groentesap met uw vogel in plaats van koffie.
- Alcoholische dranken
Ieder weldenkend mens geeft zijn huisdier natuurlijk nooit alcohol, maar vergeet niet dat onze vogels ook rondzwerven door het huis en ze soms ook zichzelf helpen aan eten en drinken. Zorg dus dat je papegaai nooit aan alcohol kan komen (bv een open blikje of een glas op tafel). Alcoholvergiftiging kan fataal zijn, de alcohol onderdrukt de vitale organen van vogels. Houd alle alcoholische dranken dan ook ver weg en buiten het bereik van uw vogel.
- Gedroogde Bonen
Rauwe of gedrogde bonen kunnen zeer schadelijk zijn voor uw vogel. Ongekookte bonen bevatten hemaglutin, een gif dat zeer giftig is voor vogels. Zorg ervoor dat alle bonen grondig gekookt zijn voor je ze aan je vogel geeft.
- Pitten of zaden van veel groenten en fruit
veel zaden en pitten van vruchten, zoals appels, kersen, peren, perziken en abrikozen, bevatten sporen van Cyanide en mogen niet gegeven worden aan de vogel. Deel alleen het vruchtvlees van het fruit, maar wees er ook van bewust dat er mogelijk bestrijdingsmiddelen op de huid van het fruit zitten. Grondig wassen en de kern van het fruit verwijderen is dus het devies voordat u het aan uw vogel geeft.
- Rabarber
de bladeren van de rabarber zijn giftig voor vogels. Ze bevatten hoge concentraties oxaalzuur dat een intestinale irritatie veroorzaakt. Grote doses hiervan zijn fataal voor de vogel.
- Vet, gebakken, zoute of levensmiddelen met veel suiker
deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot meerdere gezondheidsproblemen bij vogels. Zoute levensmiddelen of levensmiddelen met veel suiker veroorzaken problemen zoals uitdroging, overmatige dorst, nierstoornissen en de dood. Veel vet in het dieet van de vogel leidt tot zwaarlijvigheid en kan leiden lipomen (vette tumoren), lipemie (vet in het bloed) en leververvetting.
- Paddestoelen
Van paddestoelen is bekend dat ze spijsverteringsproblemen en leverfalen bij vogels veroorzaken.
- Uien
Beperkte hoeveelheden ui worden algemeen beschouwd als aanvaardbaar; maar overmatige consumptie van uien veroorzaakt braken, diarree en andere problemen met de spijsvertering bij vogels. Ook is ontdekt dat langdurige blootstelling aan uien kan leiden tot een bloedziekte genaamd hemolytische anemie. Deze aandoening wordt gevolgd door ademnood en uiteindelijk de dood.
- Nootmuskaat
deze specerij bevat een verdovend middel genaamd myristicine, terwijl het meestal geen probleem voor de mens omdat we slechts kleine hoeveelheden per keer eten, kan een vogel die nootmuskaat eet lijden aan duizeligheid, misselijkheid en braken.
- Pinda's
deze noten zijn vaak besmet met aflatoxine, een giftige schimmel. Aflatoxine is kankerverwekkend en veroorzaakt schade aan de lever bij vogels, eekhoorns, en ongetwijfeld ook bij andere dieren. Het roosteren van de pinda's vermindert aflatoxine, maar er blijft altijd een deel achter.
Bij al het eten waar je aan twijfelt of niet zeker weet of je papegaai het wel of niet mag hebben: niet geven. Zekerheid gaat voor alles en het is het niet waard om risico's te nemen met de gezondheid van je vogel.