De handel in de grijze roodstaartpapegaai is sinds 2017 verboden. Dat hebben landen besloten tijden de top over bedreigde planten- en diersoorten in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.
De grijze roodstaartpapegaai, een van de meest verhandelde vogels in de wereld, stond al op de Cites-lijst met bedreigde soorten, maar er mocht nog wel met vergunning in worden gehandeld. Omdat dit door de landen waar de vogels voorkomen nauwelijks kan worden gehandhaafd, is besloten de handel helemaal te verbieden.
De vogel kwam vroeger voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika, maar is de laatste jaren sterk in aantal afgenomen. Alleen al in Ghana is het aantal sinds 1992 met ruim 90 procent afgenomen, zo blijkt uit onderzoek.
Het verbod voor de handel in de Grijze roodstaart geldt alleen voor wildvang. Gefokte vogels mogen nog verkocht worden, mits de herkomst kan worden aangetoond.
Vogels gekocht na 4 februari 2017 moeten voorzien zijn van een europees certificaat. Als je de roodstaart al voor deze datum in huis had dan is een certificaat niet nodig, maar moet je wel kunnen aantonen dat je de vogel al voor deze datum in bezit had. Dat kan middels: een kopie van de invoervergunning, aankoopbewijs, oude rekening van de dierenarts, oude foto's waaruit onomstotelijk blijkt dat de vogel al van jou was.
Een grijze roodstaart moet altijd gemerkt zijn met een merkring uit het geboortejaar van de vogel. Dit zijn gesloten ringen zonder naad die direct na de geboorte geplaatst worden. Als de papegaai geen pootring heeft, moet de dierenarts het dier chippen.