Het verzorgen van een papegaai is eigenlijk een eenvoudige taak die door een ieder met gemak kan worden uitgevoerd als je altijd maar blijft denken dat je met een wild dier te maken hebt waarvan de ouders in de meeste gevallen nog in Afrika of Zuid Amerika hebben rondgevlogen en voor zich zelf hebben moeten zorgen.
De natuur heeft echter een zeer groot vermogen om zich zelf te reinigen, dit houd in dat gemorst voer altijd door anderen wordt gegeten dat uitwerpselen snel door schimmels en bacteriën worden opgeruimd en kadavers nooit langer dan enkele dagen kadaver zijn voordat ze door de natuur zelf zijn opgeruimd.
Probeer dit niet thuis. Hiermee wil ik zeggen dat hygiëne de basis is voor een goede verzorging van huisdieren en in dit geval van papegaaien.
Maar ook papegaaien leven in een bacterieel milieu waartegen ze zichzelf al op zeer jeugdige leeftijd hebben leren beschermen door een immuun systeem te ontwikkelen tegen omgeving bacteriën die altijd in de buurt zijn of dat ze nu aan uw handen zitten of door een voortsnellende stofzuiger in uw huis door de lucht worden geblazen de papegaai kan hier goed mee om gaan, als er echter veel schimmels in de ruimte waar de vogel zich bevind aanwezig zijn en de stofzuiger gaat aan dan inhaleert de vogel deze schimmels en die kunnen veel schade aanrichten omdat ze het lichaam niet verlaten maar op plaatsen zoals luchtzakken zich kunnen nestelen en vermeerderen.
Meestal is een papegaai die na enige inspanning zit te hijgen als een postpaard te vet of longen en luchtzakken zitten vol met schimmels.
Een te vette papegaai moet op dieet en als er schimmels in het spel zijn moet u direct nar de dierenarts.
Om nu er voor te zorgen dat uw papegaai zich zijn hele leven lang tegen de meeste bacteriën kan beschermen moeten deze niet uit zijn omgeving worden verwijdert door middelen die alle bacteriën doden omdat dan het immuunsysteem van de vogel zijn functie kwijtraakt doordat er geen antistoffen behoeven te worden aangemaakt en dat maakt de vogel op de lange termijn kwetsbaar.
Houd de boel goed schoon maar ruim nooit het laatste poepje op.
Het wassen van vogels is altijd een vraag waar 1000 antwoorden op zijn omdat er geen twee vogels gelijk zijn in wat ze willen maar vooral wat ze niet willen.
Over het algemeen is het goed dat papegaaien twee maal per week een bad nemen,dit is goed voor hun bevedering en voor hun huid en het zet aan tot poetsen waar papegaaien een groot deel van de dag mee bezig zijn, in een volière is het mogelijk grote schalen te plaatsen om te baden maar in de huiskamer is dat vaak een probleem omdat de kooi te klein is, hier zien we dan ook vaak dat de vogel zich in de drinkbak wil wassen en er een natte kliederboel van maakt.
Een alternatief is een plantenspuit maar hier zijn niet alle vogels van gediend omdat de schrikreactie van het water vaak als vervelend wordt ervaren.
Een betere oplossing is vaak de douche, hier hebben de meeste vogels minder moeite omdat het een imitatie is van regen en het schrikeffect er niet is.
Zorg er altijd voor dat als uw vogel nat is geweest er voldoende tijd is om op te drogen zodat hij niet nat gaat slapen want dan kan hij zich niet warm houden en wordt snel ziek.
Zorg er in ieder geval voor dat u altijd een telefoonnummer bij de hand heeft van minstens twee dierenartsen die 7 dagen per week bereikbaar zijn voor eventuele problemen want als een papegaai laat zien dat er iets niet in orde is dan is hij meestal al langer ziek maar probeert dat te verbergen omdat een teken van zwakte in de natuur altijd betekend dat je een prooi bent.
Het is verstandig uw papegaai twee maal per dag te voeren met hoeveelheden die opgegeten worden, dus niet de bak vol en we zien wel als die leeg is want dan zullen papegaaien net reageren als kinderen, het lekkere wordt eruit gegeten en de rest wordt gemorst en juist het gemorste deel is het beste deel dus zullen er op de lange termijn tekorten optreden die de vogel lusteloos bijterig maken en er voor zorgen dat hij slecht in de veren komt te zitten.
Om te zien of uw vogel redelijk gezond is kunt u er op letten of de vogel zijn vleugelpennen symmetrisch verliest tijdens de rui,is dit het geval dan voelt hij zich over het algemeen goed.
Is dit niet het geval dan zou u de voeding en wijze van voeren eens onder de loep moeten nemen en er eventueel wijzigingen in aan moeten brengen.
Iedere dag vers water is een must en iedere dag de waterbak schoonmaken hoort daarbij, de vettige substantie die er in een dag aan de binnenkant van de waterbak bevind zijn bacteriën deze zijn niet schadelijk maar wel vies.
De kooi schoonmaken hangt van de grootte van de kooi af en van hoeveel vogels er in zitten een enkele vogel in een normale kooi mag één keer per week worden schoongemaakt en als het heel warm is twee keer.
Het mag altijd iedere dag maar dat hangt van uzelf af.